Dilin Tadı Güzel Sözdedir

 

Kişi veya topluluklara hitap etmek zorunda kaldığımızda hepimiz heyecan duyabiliriz. Önemli olan bu heyecanı kontrol edebilme hatta zamanla ortadan kaldırma becerisine ermektir. Bunun için konuşmaya başlamadan önce derin derin nefes alıp vererek nefes egzersizleri yapmak gerekir. Konuşma esnasında düzenli nefes almak heyecanımızı yenmemizi sağlayacaktır. Unutmayın düzensiz nefes ve panik sesinizin kesik kesik çıkmasına ve sözcüklerin anlaşılamamasına sebep olur. Dolayısıyla çok iyi hazırlandığınız bir konuşma sırf bu yüzden çok kötü bir sunuma dönüşebilir.

Karşınızdaki insanlara bakarak onlarında sizin gibi insani özelliklere sahip olduğunu, kimsenin mükemmel olmadığını düşünün.

Hata yaparsanız panik olmaktansa hatanızı ortama uygun bir espri ile kapatmayı veya tebessümle geçiştirmeyi tercih edin. Samimiyetinizi hissettirirseniz tüm hataları af edilebilir kılarsınız.

Dili iyi kullanma geniş bir kelime dağarcığı gerektirir. Ancak kullanılan kelimelerin yerinde ve anlamına uygun olması çok önemlidir. Süslü ve dolaylı anlatımlar yerine sade ve düz anlatımlar tercih edilmelidir. Diksiyon yani doğru telaffuz, ses bükümlülüğü ve seri konuşmak sizi dinlenebilir bir hatip konumuna getirir.

Konuşma sırasında faydalanılan en önemli faktörlerden birisi hatta en önemlisi beden dili kullanımıdır. Kürsüye ilk adım atmanızdan kürsüden iniş anınıza kadar beden diliniz en büyük yardımcınızdır. Bir tebessüm, yerinde kullanılan jest ve mimikler, bazen saatler boyu yapılan bir konuşmadan daha fazla şey anlatır. İnsanların yüz yüze kurdukları ilişkide, kelimeler yüzde 10, ses tonu yüzde 30, beden dili yüzde 60 önem taşır. Beden dili kendimize olan güven ve güvensizliğimizi doğrudan yansıtır. Bu yüzdendir ki ilk izlenimde en etkili faktör beden dilidir.

Konuşmamızın bütünlüğünü ve etkinliğini kalıcı kılmak için beden dilini kullanmayı bilmek gereklidir. Daha sonraki yazılarımızda bu konuya dair bilgilerimizi de paylaşmayı ümit ediyorum.

İyi bir konuşmacı olma yolunda yazılarımızdan faydalanmanız ve Güzel Sözler sihrini keşfetmeniz dileğiyle…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2024. All Rights Reserved. Designed by Fototapeten